Lita-Amy Christine Dumas (SPORT)

Lita-Amy Christine Dumas  (SPORT)
Lita

marți, 22 martie 2011

Cat de libera vrei sa fii? ”Trebuie” versus ”Vreau”


Cat de libera vrei sa fii? Intr-o lume ghidata de reguli si conditionari ma intreb  daca mai stim care e granita intre  ce trebuie sa fac si ce vreau sa fac?
Ne petrecem deseori timpul pe un drum in care primeaza ce trebuie sa faci conform codului si dupa harta pe care am primit-o de la parinti, prieteni, profesori si deseori ne ingropam codul propriului suflet undeva ascuns printre birocratie.
Se pare ca din ce in ce mai mult ne aflam in lumea lui ‘’Trebuie’’. Daca esti femeie, trebuie neaparat sa ai un anumit comportament, trebuie neaparat sa urmezi un anumit drum, sa parcurgi niste etape stabilite de anumiti oameni.
Pe mine m-a intrebat cineva? Poate ca nu e nevoie sa fim trase la indigo. Nimic nu trebuie, decat daca eu vreau sa fie asa.
Presiunea pluteste in aer. Tot ce stii e ca exista niste praguri pe care ‘’trebuie’’ sa le atingi conform normelor pe care le-ai auzit peste tot in jurul tau. Inclusiv casatoria a ajuns una dintre pragurile pe care indiscutabil trebuie sa le atingi. Daca nu, ce va spune lumea? Mai mult daca depasesti limita de varsta s-a dus cu fericirea. Cine te mai ia? Asa spun inteleptii satului.
Apoi ti se spune ca trebuie sa muncesti, ca despre asta e vorba in viata, trebuie sa muncesti extrem de mult si sarguinicios daca vrei sa obtii ceva. Interesant nu? Atunci cum se face ca cei care muncesc cel mai putin si mai liber sunt cei care au rezultatele cele mai bune in campul muncii? Se pare ca cei care muncesc mult cantitativ, raman tot la a munci mult cantitativ. Si atunci cum evaluezi daca evoluezi?
Imi vin in minte acum cuvintele unei persoane dragi care imi spunea:
‘’Trebuie sa te nasti, trebuie sa cresti, sa mergi la scoala, dupa care sa te angajezi, sa te casatoresti si sa ai o familie iar apoi trebuie sa mori. Asta inseamna ca iti vei fi trait viata.
Apoi ca femeie trebuie sa ai grija de casa, de familie, sa te sacrifici pentru copii si uiti de nevoile tale. ‘’
Cam cu aceste reguli cresc majoritatea oamenilor si adeseori poate nici nu-si doresc aceste lucruri sau nu in aceasta ordine dar o fac oricum pentru ca aparent acesta este reteta standard pentru o viata traita cu un sens.
Daca mergem un pic mai departe cu analiza sunt deja stabilite si varstele la care aceste etape importante din viata unui om trebuie sa se intample. Daca iesi cumva din tipare nu mai esti viabil pe piata. Doamne Fereste sa depasesti varsta de 30 ani si sa fii necasatorita, e clar ca e ceva in neregula cu tine. Acelasi lucru se aplica si la barbati.
Trebuie vs vreau! Ti-ai pus vreodata intrebarea cate lucruri care ‘’trebuie’’ reprezinta lucruri pe care intr-adevar le vrei, le doresti?
Trebuie sa ma casatoresc daca vreau sa intru in randul lumii. Trebuie sa fim cu acte in regula, altfel cum pot avea siguranta ca va ramane langa mine?
Am o veste, nu exista termen de garantie pentru relatii. Oricat ai crede in mitul ‘’Dragostea invinge totul’’ sau ‘’Pentru familie faci orice sacrificiu’’ doar ai spus la bine si la rau.
Serios? Pana unde mergi cu sacrificiile? Pana la certificatul medico-legal? Pana la dormitoare separate? Sau poti mai mult de atat? Doar esti puternica. Trebuie sa fii puternica intr-o lume guvernata de barbati. Doar asa spun toate revistele pentru femei.
Ceea ce mi se pare paradoxal este ca majoritatea femeilor care aspira la acest statut de femeia puternica sunt de obicei femeile care isi construiesc in jurul lor ziduri. Femeile care sustin sus si tare ca nu au nevoie de un barbat in viata lor, ca au terminat cu acest capitol ca ei sunt unici responsabili pentru durerea lor psihologica.
Ne asumam aceasta omnipotenta si pentru scrurt timp credem ca nu avem nevoie de altcineva. Daca nu dai voie nimanui sa se apropie de tine, nu ai cum sa suferi, nu-i asa? Si un lucru e cert.
Trebuie sa nu mai suferi. Suferinta e rea, nu are cum sa aduca nimic bun. Astfel devii printesa de gheata care isi ghideaza viata dupa total alte criterii in selectia unui partener. Ai invatat sa faci afaceri si continui cu aceste aptitudini si in relatiile tale.
Se apropie luna martie, ziua noastra a femeilor si ma intreb cum ar fi daca ne-am trata cu acelasi respect si iubire fata de noi insine cum o facem in aceasta zi dedicata? Cum ar fi sa simti ca in fiecare zi e ziua ta si ca tot ce e nevoie sa faci este sa te trezesti dimineata si sa o sarbatoresti ca atare prin alegerile tale. Ziua de 1 martie si 8 Martie pare a avea un impact foarte mare asupra ta, pentru ca e una din putinele zile in care iti faci toate poftele si iti indeplinesti toate dorintele. Interesant nu? O zi pe an? Si restul de 364? Ce faci? Unde iti ingropi dorintele? Ce se intampla cu vreau sa? Aa, da, stiu! Trebuie sa uiti de eleJ Nu cumva tu alegi sa uiti de ele tocmai prin faptul ca iti spui de atatea ori trebuie?
Diferenta intre trebuie si vreau poate parea nesemnificativa, e o diferenta de emotie. Insa asa cum stii, emotiile pe care le ai te conduc spre comportamente iar comportamentele pe care le ai influenteaza modul in care arata viata ta.
Te trezesti intr-o zi si iti dai seama ca toate lucrurile pe care le faci vin dintr-o obligatie pe care ti-a insuflat-o cineva sau pe care ai transformat-o in ritual fara sa-ti dai seama. Nu stiu tu cum esti dar eu cand aud trebuie, o voce puternica din interiorul meu imi spune ca nu vreau sa fac asta. Ma trezesc spunand trebuie sa termin acest proiect, trebuie sa termin ce am de facut pe astazi si pana la urma ajung sa nici nu incep.
Acest virus care a patruns in viata noastra are un efect extrem de important pentru ca il percepem ca si cum ne-a fost data o comanda pe care e musai sa o onoram. In momentul in care folosesti ‘’trebuie sa ‘’ fac o anumita activitate la nivel inconstient te simti constransa si mai mult decat atat, de cele mai multe ori chiar esti.
Ti-ai facut vreodata un inventar al dorintelor intr-o zi? Cate dintre activitatile tale vrei cu adevarat sa le faci si cate le faci pentru ca ti s-a spus ca asa trebuie?
Si uite asa ajunge sa nu mai facem distictie intre ce trebuie si ce vrem sa facem. Iti propun sa ne jucam putin pentru a intelege modul in care ne simtim cand suntem obligati sa facem ceva fara a avea chef. Aceste lucruri au adeseori o motivatie externa, de exemplu din partea unor persoane importante sau a unor stereotipuri sociale.
Cand spui trebuie sa fac un anumit lucru, il recunosti ca fiind o dorinta proprie sau la un anumit moment ti l-ai interiorizat pentru ca din exterior ti s-a insuflat?
Noteaza 5 lucruri care iti vin in minte care incep cu ‘’trebuie sa…’’. Rosteste-le cu voce tare si vezi cum te simti. Ai putea sa mergi putin mai departe si sa gasesti si motivul pentru care trebuie. Asadar frazele tale vor fi de forma:
‘’Trebuie sa… pentru ca…’’.
Observa cum te simti atunci cand le rostesti si inclusiv noteaza in dreptul frazei emotia pe care ai avut-o la verbalizarea frazei.
Ok, ai terminat? Acum am sa te rog sa inlocuiesti ‘’trebuie sa’’ cu ‘’vreau sa’’ si sa observe diferenta. In unele cazuri ar putea aparea un conflict, o voce care iti spune ‘’ Dar eu nu vreau asta’’J. Noteaza daca se intampla acest lucru si la fel scrie in dreptul frazei emotia pe care ai simtit-o.
Ei? Acum stai putin si gandeste-te in care dintre situatii te-ai simtit mai libera si mai spontana?
O multime de oameni folosesc trebuie atat de des ca a devenit un mod de a gandi si a trai. Adeseori ne-am obisnuit sa spunem ca nu avem de ales si o data cu aceasta afirmatie suntem curpinsi de frustrare si nemultumire. Insa sa fie oare intocmai asa? Oare exista o singura varianta si aceea trebuie adoptata? Din experienta mea, nimic nu este atat de drastic, intotdeauna sunt mai multe variante. Hai sa ne gandim la o situatie care dupa parerea ta trebuie. In permenanta facem alegeri pentru ca avem un infinit e posibilitati. Ma intreb de ce o alegi pe cea care iti provoaca cea mai multa frustrare si nemultumire, daca exista o multitudine de alte variante?
Ai sa-mi spui pentru ca asa trebuie. Iar eu am sa fiu din nou enervanta si am sa te intreb:
Cine spune asta? Cand am incetat sa fim liberi si sa facem lucrurile pe care le dorim si sa fim acceptati asa cum suntem cu propriul nostru mod de gandire?
Daca am invatat ceva in viata asta este ca suntem diferiti cu totii si ca regulile tale poate nu se aplica in viata mea, ca nu trebuie si nu vreau sa gandesc intr-un anumit mod doar pentru ca asa vezi tu lumea si ca e important sa respecti deciziile celorlalti fara sa-i cataloghezi intr-un anumit mod.
Ce ai zice daca in schimbul desagei plina cu lucruri care trebuie ti-ai cumpara una noua plina cu lucruri pe care le vrei. Cum te-ai simti atunci cand ai realizat ca lucrurile pe care le faci le faci pentru ca tu ai ales sa le faci si ca doar singura poti schimba aceste decizii.
In jurul nostru e plin de reguli si conditii, de itinerarii prestabilite care te ametesc si te determina uneori sa ratacesti pe drumul nepotrivit. Valorile noastre sunt diferite asa ca draga mea este in regula daca simti ca nu vrei sa urmezi modelul mamei tale, este in regula daca alegi altceva decat ceea ce media si societatea iti prezinta drept fiind stilul de viata de calitate. De ce? Pentru cat tu singura iti poti crea stilul prorpiu in functie de valorile tale si ceea ce e important pentru tine.
Nimic nu trebuie in viata asta. Orice decizie pe care o iei o iei pentru ca ai ales asta. Nu sta sa te amagesti ca a trebuit, ca nu ai avut alternativa, doar daca nu cumva ti-a stat cineva cu pistolul la tampla in momentul respectiv.
Am putea crede ca e necesar ca viata noastra sa aiba anumite puncte de atins pentru a ajunge la implinire pentru ca asa ne-a fost spus sau am putea simti ca suntem pe drumul cel bun. Indiferent de credinte si conditionari, intutitia si vocea interioara nu te inseala niciodata. Emotiile sunt un dar imens pe care il avem si care ne spun de fiecare data daca actiunile noastre sunt in conformitate cu ceea ce ne dorim sau nu.
Imi vine acum in minte o anumita categorie de oameni care ia deciziile pentru ca a fost lucrul care se cuvine, pentru ca asa se face, pentru ca asa e moral, etic, corect sau pur si simplu pentru ca doar in acest fel ar primi acceptarea celorlalti. Si totusi sunt absolut convinsa ca atunci cand aceste principii si valori nu le apartin, experimenteaza frustrarea si constrangerea si chiar nemultumirea in momentul in care iau aceste decizii. De multe ori nici nu-si dau seama de ce fac ceea ce fac ci doar si-au interiorizat atat de mult aceste idei primite de la familie, sau societate incat in permanenta se simt intemnitati, nefericiti, prizonieri in propria viata.
Da, acesta este cuvantul, prizonier in propria ta viata. Iti place acest statut? Ma indoiesc.
E paradoxal ca ne-am dorit atat de mult libertatea si astazi ne privam noi singuri de acest drept.
Cand suntem in casa parintilor abia asteptam sa nu ni se mai spuna ce sa facem, sa fim liberi sa alegem ce ne dorim, sa facem doar ceea ce vrem. Si acum?
Capacitatea noastra de a face alegeri implica anumite drepturi si libertati. Daca putem alege atunci putem decide ce facem cu sanatatea noastra, relatiile noastre, finantele noastre, cariera sau credintele spiritual.
Puem alege aroma de fructe sau de vanilie, putem munci sau ne putem juca, putem fi ocupati sau nu, fideli sau nu.
In final noi suntem cei care alegem. Prezentul nostrum se bazeaza pe alegerile pe care le-am facut in trecut iar viitorul nostrum va capata culoarea alegerilor de astazi.
Nu ajungem sa ne ingrasam pentru ca am mancat copios la o singura masa, nu ajunge sa avem relatii dezastruoase de la o singura cearta, nu ajunge sa avem datorii in urma unei singure decizii proaste de management al finantelor. Suntem acolo unde suntem datorita unui lant de alegeri pe care le-am facut in trecut. In momentul in care ne dorim ca realitatea noastra sa se schimbe primul pas este sa ne spunem ‘’ Vreau sa am un stil de viata mai bun’’;
‘’Vreau sa evoluez’’, ’’ Vreau sa slabesc’’, ‘’Vreau sa am relatii de calitate’’ pentru ca toate aceste afirmatii reprezinta dorintele noastre proprii si vin insotite de emotie. Nu vei putea niciodata sa schimbi nimic pana nu vei ajunge in punctual in care chiar vrei sa schimbi acel lucru. Daca ti s-a spus ca trebuie sa schimbi ceva si tu nu simti acel lucru, nu vei ajunge sa schimbi ceva.
Si daca alegerile au un rol atat de important in viata noastra, de ce stam atat de putin sa reflectam asupra lor? Viata nu este un joc de noroc la care avem ghinion, ea ne da ceea ce noi alegem. In loc sa iti petreci timpul captiva in rutina zilnica gandindu-te ce trebuie sa faci, pentru ca asa ti-a fost insuflat mai bine ai petrece putin timp cu tine, si sa iti dai seama ce vrei sa faci si care este rezultatul pe care vrei sa-l obtii in viata ta. Tranforma fiecare afirmatie cu ‘’trebuie’’ intr-una care cuprinde ‘’eu vreau sa’’ si s-ar putea sa te simti mai libera si mult mai motivata sa faci acele lucruri.
Tu iti asumi responsabilitatea pentru starea actuala a lucrurilor sau folosesti scuza ‘’sunt aici pentru ca trebuit sa…?’’
Lasa-mi un comentariu si spune-mi cum te-ai simtit la exercitiul pe care ti l-am propus mai sus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu